RPKK:lle 6 mitalia!
Anu ja ssu Poju - KULTAA pulkka ja koirahiihto (naiset B)
Kati ja Nero - PRONSSIA pulkka, HOPEAA koirahiihto (naiset B)
Heidi  ja vpn Halla - PRONSSIA koirahiihto (naiset B)

Marika ja Sam - PRONSSIA pulkka (naiset A)

 



(vas.) Naiset A luokan pulkan kolme parasta: 1. Sara Nilsson ja lkssu Birk, 2. Minna Viide ja lkssu Brandy, 3. Marika Tiiperi ja lkssu Sam.
(oik) Naiset B-luokan koirahiihdon parhaat: 1. Anu ja ssu Poju, 2. Kati ja atu Nero (pulkka 3.), 3. Heidi ja vpn Halla

Valjakkohiihdon tämän vuotinen SOC keräsi mukaan lähes kaikki Suomen ja maailman parhaat valjakkohiihtäjät. Ilahduttavaa oli, että tänä vuonna mukaan uskaltautui lähtemään myös muutama ihan tuore suomalainen harrastaja ja osa heistä selviytyi urakastaan loistavin arvosanoin. Suomalaisia oli mukana seurajoukkueina 17 kilpailijaa ja neljää poikkeusta lukuun ottamatta kaikki edustivat joko Oulun palveluskoirayhdistystä tai Rovaniemen Palveluskoirakerhoa. Kymen Vetokoiraseuralta oli mukana kaksi edustajaa, Sisä-Suomen Valjakkourheilijoilta ja Hämeenlinnan Kennelkerholta yksi.

 

Talkoovoimaa ja pohjoismaista yhteistyötä
Kilpailun päätuomarina toimi ympäri maailman tunnettu ja suuresti kunnioitettu valjakkourheilupersoona Olle Rosen Ruotsista ja koirien hyvinvoinnista vastasi Riitta Kempe. Suurin kunnia kisojen onnistumisesta kuuluu kuitenkin pääjärjestäjän tehtävistä vastanneelle monitoiminaiselle Eeva Äijälälle ja miehellensä Kauko Ruokolaiselle, jotka tekivät valtavan työn kisajärjestelyjen eteen. Talkooapuna, ajanotossa ja ratavahteina toimi paikallisen suunnistusseura Suunta 2000:n jäsenistöä. Daniel Lehtosen organisoima ajanotto- ja tulospalvelu toimikin erittäin ripeästi. Kanttiinista vastasi Kemin Seudun 4H Yhdistys ja yleisöä pitivät lämpimänä kuuluttaja Pentti Blomster Kemin kennelkerhosta ja ruotsia ja norjaa sujuvasti jutusteleva Harri Hatunen, joka esiintyi sunnuntain koirahiihdossa myös kilpailijan roolissa menestyksekkäästi dn Caminsa kanssa. Kisajärjestelyt ja Kallinkangas saivat runsaasti kehuja ulkomaisilta osanottajilta ja muutenkin hyvä pohjoismainen yhteishenki näkyi ja kuului vilkkaissa kisatapahtumien jälkeisissä pöytäkeskusteluissa, joissa virisi paljon uusia ideoita toteuttaa pohjoismaista, ja erityisesti Pohjois-Suomen ja –Ruotsin välistä yhteistyötä valjakkohiihdon saralla myös jatkossa.

Lauantai: Pulkkamatkat

 


(vas.) B-naiset kapuamassa Kallin laskettelurinteen nousua. Kärjessä etenevät SOC-kultamitalistit Anu Mäkinen ja Poju, toisena pronssimitalistit Kati ja Nero, kolmantena Heidi ja Halla. Alinna rinnettä kapuamassa hopeamitalisti Ruotsin Lisa Lindblom ja shu Koyanokks Kasper.
(oik) Antero ja Cupi pulkkasuorituksessaan miesten B-sarjassa


Pulkkaluokkien mestaruuksista tavoitteli 38 menijää, joista kaksi kilpaili SOC-arvottomassa luokassa (tytöt 12-16v ja MB 45v 5 km). Kallin latujen haasteellisuus, lumipyry ja kova eteläinen tuuli tekivät kilpailusta haasteellisen.

B-sarjojen ja 7 km:n matkan kovinta vauhtia kaikki luokat huomioiden pitivät RPKK:n Anu Mäkinen ja ssu Blackwidows Gentle Ganster (Poju). Pohjoismaiden mestaruus heltisi ajalla 17.52. Parivaljakko lähti sarjansa viimeisenä ladulle, mutta tuli ensimmäisenä maaliin, joten peli oli jo sillä selvä. Hopealle kiirehti Ruotsin Lisa Lindblom sinnikkään siperianhuskyuroksensa Koyanokks Kasperinsa kanssa ajalla 19.48. Pronssin saivat RPKK:n Kati Mansikkasalo ja atu Zenon (Nero), aika 20.16 min. Epäonniset RPKK:n Heidi Kyyrönen ja vpn Safekeepers Ain´t No Fool (Halla) jäivät neljänneksi, kun kovaa puhaltanut tuuli oli peittänyt alamäen mutkassa ladun ja Halla päätti valita reitiksi viereisen laskettelurinteen. Pulkan ja koiran selvittämiseen meni valitettavan kauan aikaa, joten kärkisijoista kamppailun sijaan heidän oli tyytyminen neljänteen tilaan.

 

 

 

Miesten B-sarjan 10 kilometrin voittoon pulkkailivat ruotsiin Mats Johansson ja Lisa Lindblomin omistama shu Koyanokks Vladislav Treitiak ajalla 36.14. Ruotsin menestyneimpien ja erittäin kokeneiden B-hiihtäjien Erik Blomkvistin ja ssn Ba´Hunnas Thälvan oli tyytyminen tällä kertaa heikon esityksen päätteeksi hopeaan ajalla 38.18. Suomen edustaja RPKK:n Antero Angelva ja beauceronuros Sucikan Cupido (Cubi) keskeyttivät ensimmäisen kierroksen jälkeen laskettuaan niinikään ulos radalta lähes samassa paikassa kuin Heidi ja Halla. Ulosajoon hyytyi koiran into tehdä töitä.

Naiset A-sarjan 10 kilometriä kierrettiin kahtena erillisenä 5 km:n lenkkinä. Pohjoismaiden mestaruuden nappasi Ruotsin Sara Nilsson ja lkssu Birk ajalla 25.16. Hopea matkasi Ouluun Minna Viiden ja 1,5-vuotiaan lkssu Brandyn mukana ajalla 25.55. Pronssille kiirehtivät RPKK:n tuoreet pulkkahiihdon maailmanmestarit Marika Tiiperi ja lkssu Sam ajalla 26.11. Niinikään Kanadassa MM-mitaleita kahmineet OPKY:n Maija Nivala ja lkssn Jessica sijoittuivat tällä kertaa seitsemänneksi ajalla 28.00. RPKK:n Niina Konttaniemi ja lkssu Kito olivat yhdeksänsiä, ja heidän aikansa oli 30.17.

Miesten A-sarjassa valjakkohiihdon 12 kilometrin (7+5 km) pohjoismaiden mestaruus tiukassa sekuntitaistelussa meni Ruotsin Timo Silvolalle ja lkssu Wiktorille ajalla 30.20. Hopealle sijoittui Norjan Kristoffer G. Olsen & lkssu Hårek ajalla 30.22 ja pronssille Ruotsin Mikael Pettersson ja lkssu Ozzy (30.23). Suomen ainoat edustajat Marko Viitahalme ja lkssu Jope sijoittuivat viidensiksi (31.14).

Nuorten A-sarjoja hallitsivat tutut nimet.
Tyttöjen 17-20v sarjan 7 km:n voiton vei Kiirunasta kotoisin oleva junnujen EM- ja SOC 2008 –mestari Sara Johansson & lkssn Sally ajalla 18.03. Sarjan kaikki kuusi osanottajaa olivat Ruotsista ja Norjasta, kuten myös 17-20 v junioripoikienkin. Poikien mestaruuden vei niinikään sarjassaan maailmalla menestyneimpiin lukeutuva Ruotsin Joakim Kristoffersson ja lkssu Ripazzo (18.08).

 

Sunnuntai: Koirahiihto

 

 


(vas.) Anu ja Poju sekä Kati ja Nero etenevät sulassa sovussa kohti B-sarjan koirahiihdon kaksoisvoittoa.
(oik) Marjo ja Jermu hurjastelivat kovaa vauhtia NA 45v sarjan 7 km:llä

Sunnuntaina näyttäytyi aurinkokin, keliolosuhteet olivat loistavat ja myös kilpailusuoritukset sen mukaisia. Koirahiihtoon osallistui 43 kilpailijaa ja kaksi kilpailijaa kilpaili luokassa (tytöt 12-16v ja NA45 7 km), jolla ei ollut SOC-arvoa.

 

Anun ja Pojun voittaessa taas ylivoimaisesti naisten B-sarjan 10 km (5+5 km) koirahiihdon ajalla 22.35, kirkastivat Kati ja Nero puolestaan mitalinsa hopeiseksi ajalla 24.29. Myös Heidi ja Halla onnistuivat suorituksessaan ja saivat pronssia ajalla 25.48. Vielä 5 km:n väliajoissa he olivat kiinni hopeassa 38 sekuntia Anun ja Pojun (10.38) perässä ja Kati ja Nero olivat siinä vaiheessa kolmantena (11.33). Edellispäivän pulkkamatkan hopeamitalistin Ruotsin Lisa Lindblom ja shu Kasper joutuivat nyt tyytymään neljänteen sijaan RPKK:n naisten rohmutessa kaikki mitalit.

Ennakkoon jännittäväksi povattu miesten B-sarja koki viime hetken katoa sairastapausten vuoksi. Koirahiihdon suomenmestarit RPKK:n Samuli Nissinen ja ssu Zaphalayaz Face The Music (Roku) joutuivat jättämään kilpailun väliin, kun hiihtäjälle nousi kuume yön aikana. SM-hopeamitalistit HKK:n Tero Halonen ja bpmn Mecberger Esteri (Esteri) joutuivat puolestaan keskeyttämään 8 kilometrin jälkeen hiihtäjän huonon olon vuoksi ollen siihen asti väliajoissa toisena. Viikolla sairastettu mahatauti oli vienyt miehen voimat täysin. Ansaitun voiton nappasivat erinomaisen suorituksen tehneinä OPKY:n Harri Hatunen ja dn Deepdelight Catchy Cathy (Cami) ajalla 31.53. Ruotsalaiset Erik Blomqvist ja ssn Thälva ja Mats Johansson ja shu Treitiak koirineen jäivät kauas taakse.

Naisten A-sarjan 12 kilometrin kilpailu oli tiukkaakin tiukempi, vaikka Minna Viide ja lkssu Bergjordets Etz Odin (Odi) voittivatkin mestaruuden lähes minuutin erolla seuraaviin ajalla 25.00. Hopea ja pronssi jouduttiin jakamaan OPKY:n Maija Nivalan ja lkssu Karman sekä Ruotsin Sara Nilssonin ja lkssu Birkin kesken tasa-ajalla 25.51. KVKS:n Maria Viitahalme ja lkssu Jope jäivät puolestaan harmittavan sekunnin päähän edellä mainituista ja sijoitus oli tylyistä tylyin, neljäs. Marika Tiiperi ja lkssu Sam sijoittuivat viidenneksi ajalla 26.17. Jo väliajoissa sijoilla 2.-5. olevat olivat kuuden sekunnin sisällä. Sarjan 13. oli Niina Konttaniemi ja lkssu Kito ajalla 31.08.

Miesten A-sarjassa koirahiihdon 14 kilometrin pohjoismaiden mestaruuden voitti norjalainen Kristoffer G. Olsen ja lkssu Hårek ajalla 29.49. Hopea meni myös Norjaan Yngve Hoelille ja xu Tarzanille ajalla 30.28 ja pronssi ruotsiin Mikael Petterssonille & lkssu Ozzylle ajalla 30.23. Näin ollen mm. Kanadan MM-kisojen viisinkertainen maailmanmestari Norjan Andreas Fossnes jätettiin SOC2009-kilpailussa kokonaan ilman mitalia. Oululainen Jyrki Mäkelä ja lkssu Kim sijoittuivat kymmenenneksi ajalla 33.19. SiSuVan Samuli Lappalainen keskeytti suorituksen, kun lainakoira ei suostunut yhteistyöhön. Samulin oma saksanpaimenkoira Reikon Code sairastui juuri ennen kisoja, joten ennakkoon aiotut B-luokan pulkka- ja koirahiihtomatka jäivät näissä SOCeissa välistä.

Nuorten 17-20 –sarjoissa loistivat kärjessä samat nimet kuin edellispäivänä. Sara Johansson & lkssn Sally voitti tyttöjen kympin aikaan 22.23 ja Joakim Kristoffersson ja lkssu Ripazzo pojat ajalla 22.53. OPKY:n Saara Loukkola ja bcu Carpathian Forest Duracell (Nekku) edustivat hienosti suomea nuorten A-sarjassa B-sarjan osanottajapulan vuoksi. Saara ja pieni ja pippurinen Nekku sijoittuivat kovassa tyttöjen sarjassa 10 kilometrin koirahiihdossa viidenneksi ajalla 27.49. Alun perin Saara ja Nekku olivat ilmoittautuneet myös pulkkaluokkaan, mutta A-luokan painosääntö 0,7 x koiran paino olisi ollut kova taakka vedettäväksi Nekulle ennakkoonkin altavastaajan roolissa.

Hienon kisadebyytin SOC-arvottomassa NA 45 v sarjassa tekivät myös RPKK:n Marjo Kaukonen ja lkssu Katajamäen Göran (Jermu) viillettämällä 7 km:n radan upeaan aikaan 16.24.

Tulokset löytyvät osoitteesta: http://www.vul.fi/soc2009/results.htm

 

Mari Moisalan ottamia upeita otoksia kisatapahtumista löytyy osoitteista:
sunnuntai:
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2bqb6+mari-soc22209.html
lauantai:
http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2bpsg+mari-soc2122009.html

Kauko Ruokolaisen ottamia upeita otoksia kisatapahtumista löytyy osoitteista:

lauantai http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2br2r+eeva-soc2009-keminmaa-2122009-pulka.html

sunnuntai:http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2br2q+eeva-soc2009-keminmaa-222-skijoring.html