Maailman upeimpiin valjakkourheilutapahtumiin lukeutuva Vindelälvdraget vuodelta 2009 on nyt takanapäin ja kotiin on palattu väsyneinä mutta hymyssäsuin. Tällä kertaa koko joukkue oli mukana alusta alkaen, joten osuudet saatiin jaettua niin ettei yhdellekään koiralle tullut kohtuutonta vetourakkaa yhtenäkään päivänä. Koirille reissu oli taas antoisa sosiaalinen valjakkourheilukoulu: 33 joukkueen ja 60-80 koiran yhteislähtöjen lisäksi arvokasta kertausta&kokemusta tuli runsaista yleisömassoista, toisten koirien/valjakoiden rinnallajuoksuttamisesta ja useista erilaisista ohitustapahtumista (1-2 koiran hiihtäjistä 4-8 koiran valjakoihin jne.), kaikki nämä tapahtuivat kapeilla moottorikelkkaurilla. Nopeakinttuisimmille kertyi ohituksia reilusti yli 30 kpl neljän päivän aikana, kuitenkin siinämäärin etteivät koirat enään edes vaivautuneet vilkaisemaan ohitettaviensa suuntaan, vaan matka jatkui aina täydellä motivaatiolla ja kaasulla eteenpäin uusien ohitettavien löytämisen toivossa!

Keskiviikko 11.3. Ammarnäss ja Sorsele

Anu ja Kati majoittuivat ensimmäiseksi yöksi Ammarnäsiin Wärdshusiin, koska ilmoittautuminen ja joukkueenjohtajien palaveri olivat siellä jo keskiviikkoiltana. Loput porukasta viettivät ensimmäiset kaksi yötä (ke-pe) Sorselessa isossa kaksikerroksisessa omakotitalossa aivan Sorselen 2. kisapäivän lähtöpaikan vieressä, Anu&Kati liittyivät joukon jatkoksi torstaina. Talon perhe oli muuttanut majoituksemme ajaksi muualle asumaan - Ruotsissa ja Vindelälvsdragetissa tämä on yleinen käytäntö, mutta ei taitaisi onnistua Suomessa..? 




Torstai 12.3. Ammarnäs-Sorsele 96,5 km, 8 osuutta (8,5-21,5 km), 

yksi vapaaehtoinen vaihto 

Ammarnäsin yhteislähdössä -5 asteen pakkasen matkaansaattelemana (aamulla lähes -20) starttasivat Anu ja yhteislähtöjen ensikertalainen ssu Poju. Lähtö sujui hyvin, varmuuden vuoksi kuitenkin aivan taimmaisesta rivistä viimeisten joukosta, joten Poju sai 9,5 km:n etapilleen vapaaehtoiseen vaihtoon parikymmentä ohitusharjoitusta siinä sivussa. Anu hiihti kuitenkin koko 21,5 km:n osuuden, mutta jatkoi "frivillig växlingistä" lopun 12 km Peton kanssa varsinaiseen vaihtoon. Vaihdoissa oli päivän mittaan pieniä ongelmia (vaihtopaikoilta myöhästymisiä ja yksi vetovyön katkeaminen lähtökiihdytyksessä), mutta seuraavien päivien vaihdot sujuivat hienosti kun arvioimme ennakkoon itse kunkin kohdalle hiihtosuoritukseen käytettävän ajan ja vaihtoajat - Ne pitivätkin melkoisen hyvin kutinsa päivän loppuun asti. Torstain keli oli talvinen ja urat olivat tavan mukaan pehmeähköt, mutta pakkaslumi teki niistä kuitenkin suhteellisen liukkaat ja mukavat hiihtää.




Perjantai 13.3. Sorsele-Björksele 113 km, 8 osuutta (8-18,5 km), kolme vapaaehtoista vaihtoa 

18 km:n yhteislähtöetapille Sorselesta kohti Björkseleä starttasivat Niina ja lkssu Kito, lähtö sujui ongelmitta. Siirtymärallissa Niina ja Jari onnistuivat kuitenkin eksymään taipaleelta, mutta onneksi Marikan auton siirto onnistui ilman heitä ja seuraavaan vaihtoon eksyneetkin pääsivät perille. Perjantainakin sää pysytteli koko päivän pikkupakkasen puolella ja keli oli suhteellisen liukas. Illaksi majoituimme lähes 60 km:n päähän Lyckseleen vaatimattomaan, mutta viihtyisään huoneistohotelli Lapplandsporteniin, joka oli kokonaan porukkamme käytössä yhteisten suihku/wc, keittiö ja aamupalatilojen kera (meille oli varattuna neljä 2 hh huonetta). Pitkän etäisyyden vuoksi emme osallistuneet perjantai-illan palkinto- ja yhteisseremonioihin Björkselessä vaan vietimme aikaa rupattelun ja koirien huoltamisen merkeissä majapaikalla.




Lauantai 14.3. Björksele-Hallnäss 118 km, 8 osuutta (7,5-18 km), 

kolme vapaaehtoista vaihtoa 

14,5 km:n yhteislähtöön säntäsivät kokeneet konkarit Kati ja atu Nero. Sää teki parivaljakolle ja osalle muistakin meistä kepposen, kun emme olleet seuranneet sääennusteita. Heti aamun ensimmäisellä osuudella sukset imivät kiinni kosteaan lumeen. Onneksi edes muutama meistä oli varautunut lauhoihin keleihin voitelemalla parit sukset ja varaamalla voiteita mukaan. Jäimme kärjestä melko kauas, joten yllättäen Anu ja ssu Peto pääsivätkin starttaamaan 13,5 km:n ankkuriosuudelleen 15 muun hitaamman joukkueen kanssa uusintayhteisstartissa. Peto-vanhus jäi nopeutensa puolesta alkukilometreillä nuorten ja innokkaiden jalkoihin, mutta ohitteli matkan edetessä yksi kerrallaan yli kymmenen joukkuetta - ahneus ohitella iski Petoonkin siinämäärin, että maaliin vanha herra saapui kaikkensa antaneena ja jalat jämähtivät pahasti maitohapoille, lihakset kouristelivat vielä pari tuntia suorituksen jälkeen - onneksi seuraava päivä oli Peton lepopäivä! Yöpyminen Hallnäsissä meinasi aiheuttaa alkuun sydämentykytyksiä. Omistajavaihdoksen takia emme saaneetkaan käyttöömme meille etukäteen luvattua opettaja-asuntolan huoneistoa. Sen sijaan meidät ohjattiin hiihtomajalle, jossa käytössämme oli vain yksi suuri avara tila ja sen yhteydessä keittiökomero, pieni varastohuone ja pukuhuone/wc/suihku/saunatilat, eikä lainkaan patjoja. Patjat järjestyivät majoittajan kautta, ja pienen pohdinnan jälkeen jaoimme ison tilan pöytälevyillä ja tuoleilla karsinoiksi. Marika koirineen majoittui varastokoppiin, Niina, Jari & koirat pukuhuoneeseen, muut "karsinoihin"... Loppujen lopuksi saimme kaikki levättyä ja nukuttua oikein hyvin voipuneita koiria myöten. Vindelälvsdraget on siis aidosti sosiaalisuutta ja joustavuutta vaativa tapahtuma kisatapahtumia ja majoituksia myöten!!!




Sunnuntai 15.3. Hallnäss-Vännasby 66 km, 5 osuutta (10-15 km), 

yksi vapaaehtoinen vaihto 

Sunnuntaina keli pysyi kohtuullisena ja saimme vietyä osuudet läpi suunnitellusti ja kaikki onnistuivat osuuksillaan erinomaisesti ja tasonsa mukaisesti. Joukkueemme loppusijoitus oli 19. ja parannusta viime vuotiseen sijoitukseen (kolmanneksi viimeinen) tuli yli kymmenen pykälää useista aikasakoista huolimatta!!! Aikasakkoja (á 10 min) kertyi paljon, sillä käytimme lähes kaikki vapaaehtoiset vaihdot (vrifillig växling) hyödyksi.


Päätöspäivän palkintojenjakotilaisuudessa Kati ja Nero palkittiin ansaitusti sinnikkäästä puurtamisesta päivän etapillaan, kyseisellä palkinnolla muistetaan nimenomaan harvemmin nähtyjen rotujen edustajia, mm. pari päivää aiemmin palkinto meni beaglelle. Saksanseisojat, pointterit, suursnautserit, setterit ja saksanpaimenkoirat ovat tapahtumassa taas hyvin tavallinen näky. Palkintojenjaossa palkitaan lisäksi mm. nopein joukkue tapahtumaan varta vasten suunnitellulla kiertopalkinnolla (viim. pnä), hitain joukkue (perinteisesti vuodesta toiseen riisenijoukkue Riesen i Norr) saa pitkän täytetyn pitkoleivän ja junnut saavat lahjakortin, kaikki muut palkinnot arvotaan päivittäin.


Myös henkilökohtaisissa päivittäisissä tulosvertailuissa joukkueemme jäsenet saavuttivat upeita sijoituksia ja tuloksia aivan "kymppisakkiin" lähelle kärkeä (kärkijoukkueet 8-koiran valjakko-joukkueita). Marika ylsi lkssu Loren ja Sampan kanssa muutamalla osuudella jopa vitossakkiin! ...Mutta tässä kisassa ei ole tärkeintä voitto ja menestys vaan hauskanpito maailman mukavimman harrastuksen ja hyvien ystävien parissa! Onnittelut ja kiitokset koko mahtavalle joukkueellemme! Kiitos myös Jarille ja Lealle valokuvauksesta! 

 



Ilmoittauduimme jo samantein virallisesti Vindelälvsdraget 2010 tapahtumaan 18.-21.3.2010 ja muutaman majapaikkavarauksenkin uusimme niinikään samantein! Suomalaisia esiintyi myös 8-koiran valjakoista koostuneessa voittajajoukkueessa Dragrottan nro 17, sillä Suomen valjakkoajajaparhaimmistoon lukeutuvat Anu Jaakonsaari ja Leena Virta valjakoineen olivat mukana monikansallisessa joukkueessa. Kokonais-, osuus- ja päiväkohtaisia tuloksia, kuvia ja muisteloita löytyy osoitteesta http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/.


Janakkalaisvahvistuksemme Lea ja Markus sekä suursnautserit Blanca, Roxy ja Axu saapuivat vielä muutamaksi päiväksi treenaamaan ja hankkimaan hiihtotekniikka- ja treenioppia joukkoomme Rovaniemelle! Jarnon oli sen sijaan kiirehdittävä töihin Etelä-Suomeen. 


----


Ensi sunnuntaina Oulun palveluskoirayhdistys järjestään Auran majalla SPKL:n alaiset valjakkohiihtokisat. RPKK:lla näyttää olevan hyvä edustus myös tässä kauden viimeisessä virallisessa kisassa. Onnea ja menestystä kaikille ja erityisesti kauden korkaaville Miikalle ja Hannulle!!! :). Jos kelit sallii, voisimme pitää vielä porukalla toiset aika-ajot (seuran mestikset 2-osa). Päivämäärä ehdotuksia saa antaa allekirjoittaneille! Nautitaan myös mahtavista kevätkeleistä!

Anu ja Kati