Marika & Lore PM-kulta sekä -pronssi
Maija & Karma PM-pronssi
Vesku & Nero PM-kulta


RPKK laisista kisoissa mukana
Marika Tiiperi ja lkssut Sam & Lore, huoltaja & voitelija Onni Tiiperi
Maija Nivala ja lkssut Karma & Max, turistikoirina lkssu Frodo & lkssn Jessi sekä huoltajana Hannu Hemilä
Anu Mäkinen ja ssu Poju
Vesa-Pekka Jurvelin, Kati Mansikkasalo ja atu Nero, turistikoirana lkssu Remu

Koko kisaporukka saapui viimeistään tiistain iltana Hamarin ympäristössä oleviin majoituksiin. Keskiviikkona ja torstaina käytiin kisapaikalla Gåsbussa tutustuun latuihin sekä tekemässä pienet verryttely vedot koirille. Lisäksi vapaa päivien ohjelmassa oli shoppailua, nähtävyyksiin tutustumista ja suksien voitelua.

Perjantaina kisaohjelmassa oli koirahiihtomatka. A-naisilla sekä B koirilla 12 km (2 x 6km) ja A miehillä 18 km (2 x 9km). Ilma oli hieno, aurinko paistoin ja pakkasta muutama aste. Keskiviikon ja torstain puhaltanut tuulikin oli tyyntynyt. Kisaladun lähtö ja maali oli Gåsbun valjakkoajo arenaalla jossa vierestä lähtivät omille baanoille valjakkoajajat.  Latu kiersi suurimmalta osalta alueen hiihtokeskuksen latu-uria tarjoten mukavan haasteellisen reitin.

A-naisten sarjan voitti Marika & Lore ajalla 19:29,8. Maija & Karma hiihtivät hienosti pronssille ajalla 19:47,0. Anu siirtyi Pojun kanssa kisaamaan tähän sarjaan kun B-naisissa ei ollut muita osallistujia. Tuloksena 17. sija ajalla 21:18,7 seisojien joukossa. Taakse jäi monta osallistujaa sillä kisailijoita tässä sarjassa oli 29. Ladulla oli tämän kisan aikana paljon ohitettavaa sekä ohittajaa. Suomalaisista Minna Viide & lkksu Brandy sijoittuivat viidenneksi ja Viitahalmeen Maria & lkksu Levi epäonnisen kisan lähdön jälkeen hienosti kahdeksantena. Marian ja Levin lähtiessä lähtöalueella pääsi huoltajalta koira karkuun ja se juoksi takaa Levin kylkeen juuri kun he olivat päässeet eteneen 150 m startista. Siinä rysäkässä tuhlautui monta sekunttia. A-miehissä Viitahalmeen Marko & lkssu Jope sijoittuis oli 9.
”Ei kai muuta tuloksen perusteella sanoa kuin, että kisa meni meidän osalta hyvin : ) Lore juoksi hienosti ja ohitukset sujuivat mallikkaasti. Hiihtäjä olisi voinut hiihtää lujempaakin varsinkin radan loppupuolen nousuosuudella : ) Rata oli mukavan vaihteleva ja mäkiä riitti. Keli oli hyvä ja suksi toimi. Siitä kiitos voitelija-iskälle!” Marika                                           "Lähtö kilpailuun mietitytti jo kotimaassa, koska viimeiset kuukaudet ovat olleet aika tuskaa Karman kanssa. Marraskuinen kynsivamma ja  varvasluun murtuma alkoivat ilmeisesti vaikuttaa hyvän joulukuun jälkeen negatiivisesti juoksuun ja juoksuhaluun, kun pakkasjaksot alkoivat vaikuttaa treeniin tammi-helmikuussa. Lähdössä Karma lähti hieman löysästi ja ajattelin, että tässäpä tämä kisa taisi olla, mutta sitten toiselle kierrokselle lähtiessä alkoi Karman juoksu näyttää hyvältä ja saatiin 5 ohitusta aikaiseksi. Ohituksissa tuli vanhat kujeet pintaan ja piti jäädä ohituksien  jälkeen kettuilemaan ohitetuille. Eli ensin ohi ja sitten pienet  pyörimiset suksien edessä ja iloiset haukahtelut:) ja niin matka taas jatkui. Lopputulos mukava yllätys :), pronssi-mitali kovassa seurassa.  Harmitti Marian puolesta." Maija
"B-koirakot olivat taas luvattoman passiivisia ainoiden kv. arvokisojensa suhteen - kaikilla oli tasapuolinen mahdollisuus osallistua hienosti järjestettyyn kisaan. Harmitti hieman myös, että kisajärjestäjä ei antanut lopulta yhdistää N/M B-sarjoja paikanpäällä - olisi se toki ollut kiva saada tituleerata Pojua hienosti sujunee kisan päälle SOC-mestariksi, kun tuonne asti matkattiin - ketäpä asia ei olisi harmittanut? M B-sarja oltaisiin voitettu 1 min erolla. Eniten kaikista olisi kuitenkin näin jälkikäteen harmittanut, ellei oltaisi Norjaan edes lähdetty! Koirahiihdon naisten A-sarjassa oli hienoa hiihtää!Ladulla oli menoa ja meininkiä! Starttasimme N A-sarjan viimeisten joukossa ja lähdössä pari kanssakisaajaa katsoi meitä hieman hymyillen - jos ei muuta, ainakin siis olimme piristysruiske loputtomassa seisojasakissa... ;)). Eka kierroksella ohitimme Pojun kanssa reilut 10 toisella kierroksella menevää seisojavaljakkoa – eikä kukaan ohittanut meitä! ;) Toka kiekalla oli rauhallista. Yksi ensimmäistä kierrosta hiihtänyt junnu ohitti meidät noin 2 km kohdalla, mutta roikuimme Pojun kanssa perässä, vuoroin heitä ohitellen ja/tai heidän kanssaan rinnakkainhiihtäen aina maaliin saakka. Kisa sujui meiltä erinomaisesti, 17. sija huippujen joukossa alle 2 min erolla kärkeen on palveluskoiralle/snakulle kova sana! Toisella kierroksella alkoi omakin hiihto sujua ja rytmi löytyä. Kiitos Mikolle luistavasta suksesta!" Anu&Poju

B-miesten sarjan voitti Vesku & Nero ajalla 22:19,8.
”Kisa sujui Neron kanssa ongelmitta ja ensimmäiset ohitukset tehtiin jo ennen ensimmäisen kierroksen puoliväliä. Kisassa toiseksi tullut Hans Petterson joka hiihti suursnautserilla otettiin kiinni kahdella minuutilla ensimäisen kierroksen lopussa. Ne roikkui tasaisen ja alamäki osuuden meidän perässä, mutta ekassa kunnon nousussa kiristettiin Neron kans vauhtia ja jätettiin ne kannasta. Toisella kierroksella ei sitten nähtykään enään ketään ja tultiin sen mitä päästiin maaliin ja voitettiin reilulla erolla SOC mestaruus. Kisan jälkeen kuultiin, että tuomarilla on asiaa ja mietin, että mitähän me nyt on tehty vääriin? Kun omasta mielestä meillä ei ollut ainakaan mitään ongelmaa toisten koirien kanssa.. Tuomari halusikin vain tietää, että ollaanko varmasti menty sama reitti kuin muutkin kun ero oli niin suuri.
Tunnelma kisoissa oli hyvä ja kelitkin suosi, joten Norjan reissusta jäi hyvä maku ja toivottavasti ens vuonna sitten uudestaan MM kisojen merkeissä Remun kanssa.”
Vesku

Lauantaina kisaohjelmassa oli pulkkasarjat ja samat matkan kuin edellisenä päivänä. Kelikin samanlainen kovan yöpakkasen ansiosta. Marika & Sam 7. ajalla 23:30.1 ja Maija & Max 8. ajalla 23:30,4.  Suomalaisista parhaiten meni Maria & Levi häviten pronssin 4 sekunnilla. Minna & Brandy viidensiä.
”Sampan kanssa kisattiin talven eka pulkkakisa ja se ehkä hieman näkyi tuloksessa, mutta joka tapauksessa Sam juoksi hyvin. Vauhti ei vain tänään riittänyt korkeammalle. Ohituksia tuli muutamia ja ensimmäisen ohituksen kanssa tuhlaantui hiukan aikaa,mutta sijoituksia se ei ratkaissut. Sampan kanssa ohitukset eivät aina ole niin itsestään selvyyksiä kuin Loren kanssa ja vielä kun toinen koira vastasi hyvin ohitusyrityksiin. Tyytyväinen kuitenkin olen Sampan suoritukseen. Oma hiihto olisi varsinkin tänään voinut olla parempaakin : ) Keli oli edelleen hyvä ja suksi toimi hienosti.”
Marika                                                                                                                                                                                                  "Maxin elämän ensimäinen pulkka 10 km, joten tavoitteet eivät kovin korkealla. Toisakseen poika oli näyttänyt parin viime viikon aikana  nousukunnon merkkejä ja lajin syvin olemus on alkanut pikkuhiljaa aueta tälle rauhalliselle mietiskelijällekin. 4 km kohdalla saatiin  Karoline ja Pluto kiinni, jonka jälkeen ei enää muita näkynytkään, joten loppukilometreillä vauhti hieman putosi. Hienosti kuitenkin  maaliin asti hyvävoimaisena. Kärkeen 1,33 s, joten tosi tyytyväinen pitää olla." Maija


B-sarjassa pulkkaan oli uskaltautunut vain Anu & Poju sekä miehissä yksi kilpailija. Anu ja Pojun aika 24:09,3
“Startattiin B-sarjassa, jotta saimme lastin 0,5-kertoimella pulkkaan - tällä kertaa sitä oli 19 kg. Kisa oli Pojulle kauden ensimmäinen pulkkastartti (mm. pakkaset peruneet kisoja) ja ensimmäinen pidempi kuin viime vuoden SOC:ien 8km matka pulkassa. 0,7-kertoimella taakkaa olisi tullut vedettäväksi kuitenkin 27 kg. Kisa sujui kuin unelma, alusta loppuun. 30 sek. edellästartanneen riisenivaljakon ohitimme jo reilun kilometrin kohdalla ja heti perään junnupojan seisojavaljakoineen, lopun matkaa saimmekin hiihdellä ylhäisessä yksinäisyydessä. Poju veti sinnikkäästi laukalla jyrkimmätkin töppyrät ylös, toka kiekalla kahden jyrkän ylämäen lopussa vaihtoi raville noin 3-5 askeleen verran, mutta heti käskystä muutti taas laukalle. Vieläkin upeampi kisa meiltä kuin edellispäivän koirahiihto, jos nyt niin voi eilisen onnistuneen suorituksen jälkeen sanoa. Ylpeä olen Pojusta siinäkin suhteessa, että jaksoi pitää kovaa vauhtia yllä kahtena per. päivänä, moni oli kuitenkin vaihtanut koiraa toiseksi kisapäiväksi. Omakin hiihto sujui hyvin alusta loppuun, eikä suksessakaan ollut moitittavaa. Eroa A-naisten kärkeen jäi hieman reilu 2 min (norskeille 3-voitto) ja esim. meidän huippunaisiimme Mariaan 1.58min, Minnaan 1.10min ja Marikaan&Maijaan vain 39sek - olkoonkin että meillä oli pulkassa eri kerroin. Miesten B-sarjan riisenivaljakko voitettiin noin 7 min. Hyvin imi 2-päiväiset kisailut nesteitä koirasta - Pojun paino oli pudonnut 37 kg 35,8 kg!” Anu&Poju

Sunnuntaina kisaohjelmassa oli yhdistetty. A-koirat kiersivät 5 km lenkin 2 kertaa pulkan kanssa ja sen jälkeen vielä kerran narulla. Tämä kisapäivä oli muita lämpimämpi. Aikataulua oli onneksi aikaistettu tunnilla joten vasta junnusarjojen lähdössä puolen päivän aikaan oltiin selvästi pulssan puolella. Yhteislähdöt olivat taas jännittäviä katsottavia. Ja nopeilla vaihdoilla moni onnistui parantamaan suoritusta sekunneilla. Suomalaisetkin selvityivät vaihdoista ilman isompia ongelmia. A-naisissa Marika & Lore pronssia ajalla 36:02,5. Maija & Max seitsemäntenä ajalla 39:30,1. A-miehissä Marko & Jope hävisivät viidennen sijan loppusuora taistelussa sijoittuen lopulta seitsemänneksi.
”Yhdistetyn piti olla alunperin meillä naisilla 5km pulkalla ja 5km narulla, mutta yön aikana oli matka olikin muuttunut miesten kanssa samaksi eli 10km pulkalla ja 5km narulla. Tämä aiheutti ”lievää” pahantuulisuutta ensi alkuun, mutta ehkä pieni agression nosto olikin vain hyväksi kisatuloksen kannalta ; )Lorelle kisassa tuli ensimmäinen 10km pulkkakisa sekä eka 15km kisa samalla kertaa. Enne lähtö ajattelin, että saa nähdä käykö samoin kuin Puolassa. Kisapäivä oli kuitenkin lämpimin kaikista ja kisamatka pitkä, mutta Lore näytti, että Puolan vaikeudet olivat taakse jäänyttä ainakin tällä kertaa ja juoksi hyvin. Vaihto sujui minun suoritukseksi hyvin ja aiempaa nopeammin. Vain yhden lukon kanssa oli vähän ongelmia. Eli jotain kehitystä on tapahtunut : ) Vaihtoon tultiin toisena. Vaihdossa hävittiin yksi sija. Noustiin kuitenkin melkein heti takaisin toiseksi. Kun yhden norjalaisen sai jätettyä, niin kohta oli toinen rinnalla. Sekin saatiin kuitenkin jätettyä. Loppusuoralle tultiin toisena, mutta takaa tuli vielä yksi norjalainen, joka koitui kohtaloksi : ) Hopea hävittiin lähes maaliviivalla vajaalla sekunnilla. Mutta tähän tappiomarginaaliin ollaan jo totuttu muutamaan otteeseen ; ) Voi vain todeta, että mistä noita norjalaisia riittää....Vaikka hopea hävittiinkin niukasti, en voi olla pettynyt suoritukseen. Nuori koira juoksi hyvin kovan kisan ja itsekin jaksoi hiihtää mukavasti. Reissu Norjaan oli mukava ja toivottavasti olemme mukana myös ensi talvena Norjassa MM-kisoissa. Kiitos mukana olleille reissuseurasta, kannustuksesta ja onnitteluista! Iskälle kiitokset voitelusta! Onnittelut myös kaikille valjakkoajon mitalisteille ja muillekin hyvistä suorituksista! Mukava oli kuulua Suomen joukkueeseen : )” Marika                              "Aamulla matkaan tuli tarkennuksia, joten matka oli 10 km pulkka ja päälle 5 km narulla ja hieman mietitytti miten Max reissusta selviää  eilisen jälkeen. Karman pulkkajuoksu kuitenkin tällähetkellä niin  ailahtelevaa, joten päätin lähteä aikaisemman suunnitelman mukaisesti  Maxin kanssa matkaan. Alussa jäätiin kärjessä heti, kun norjalainen koiransa kanssa pisti makaamaan meidän eteen ja piti kiertää hangen kautta niin koiralla  kuin hiihtäjälläkin. Eka vitosella Max pinkoi kuin viimeistä päivää ja  tehtiin puolen kymmentä ohitusta puhtaasti ja oltiin eka kiekan puoli  matkassa jo näköyhteydessä kärkeen. Toisella kiekalla kuitenkin vauhti putosi ja Sara ja Kickan tulivat vaihtoon yhtäaikaa. Max meinasi  lähteä vielä kolmannellekinkin kierrokselle pulkan kanssa, kun niin innostui naisseurasta. Vaihto meni suht. ok. Yksi lukko jäi hieman jumiin, mutta muuten ihan ok. Ainahan kaiken voisi tehdä nopeamminkin. Narumatkan alku mentiin Saran kanssa yhtä matkaa, mutta 1,5 km hiihdon jälkeen Max lisäsi  vauhtia ja saatiin pidettyä takaa-ajat selän takana. Kärkeen 4 min,  mutta erittäin tyytyväinen olen Maxin suoritukseen." Maija

B-koirissa matkana oli 5 km pulkalla ja 5 km narulla. Heidän lähtö oli yhdessä A-junnujen kanssa. Hiihdin Neron kanssa tuon yhdistetyn ja sain pitkästä aikaan terrierin innostumaan pulkan vedosta kun porukassa juostiin. Viimeisellä mäkiosuudella tosin jäätiin hieman ja vaihtoon tulleessa porukka oli kerennyt jo lähteä naruosuudelle.  Vaihdossa tuhlaantu turhaa aikaa kun joku oli parkkeeranut pulkan meidän karsinaan ja en saanutkaan niin nopeasti maassa valmiina olevaan toista vetonarua Neroon kiinni. Naru osuus meni kuitenkin hienosti ja saavutettiin edessä meneviä porukan viimeisiä junnutyttöjä. Puolet matkasta päästiinkin juoksemaan porukassa ja loppusuoralla vielä mentiin kahdesta ohi. Aikaa meillä meni 26:28,6

Tulokset: http://www.sleddog2011.no/page.jsp?id=65&mid=82
Kuvia kisoista: http://www.sleddog2011.no/index.jsp?lang=no&mid=2
, http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2ea7c+eeva-soc-2010.html

Kisaterveisin, Kati

ps. Harmittaa kovasti osallistuja vähyys B-sarjoissa. Eivätkö tämän sarjan hiihtäjät halua kisata kansainvälisellä tasolla? Tulevaisuudessa en yhtään ihmettele jos hiihtopuolella ei B-sarja enään SOC:ssa järjestettäis...